2015. június 22.

Aszalt gyümölcsös, csokis, zabpelyhes keksz

Anyukám nagyon szereti a zabos kekszeket, aminek én kifejezetten örülök, hiszen a zab köztudottan azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyeknek a fogyasztása csökkenti a csontritkulás kockázatát. 60 év felett pedig már igazán oda kell figyelni arra, hogy ha eddig nem alakult ki, akkor ezután se legyen sok esélye.

Ez a zabpelyhes keksz pedig annyira finom, hogy nemcsak anyukám, hanem kisgyerekek is garantáltan szívesen fogják fogyasztani. Ráadásul fél óra alatt elkészíthető belőle 1 adag - kb. 20 db keksz - és tetszőlegesen variálható, hogy milyen aszalt gyümölcsöt keverünk bele.


Hozzávalók:
- 12,5 dkg vaj
- 12,5 dkg cukor
- 12,5 dkg zabpehely
- 1 tojás
- 15 dkg liszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 10 dkg csokoládé (ét-, tej-, fehér-, vagyis bármilyen) vagy csokicsepp
- 10 dkg aszalt gyümölcs

Én csokicseppet szoktam használni, azt nem kell felaprítani és nem is olvad meg sütés közben, szépen megtartja a formáját. De persze annak is van előnye, ha olvadt csokiba harapunk egy sütiben... :)



A lágy vajat habosra keverem a cukorral, majd hozzádolgozom a tojást is. A lisztet elkeverem a sütőporral és a zabpehellyel felváltva apránként hozzáadom a vajas masszához. Végül belekeverem a csokit és a gyümölcsöket is.

Vizes kézzel tetszőleges nagyságú golyókat formálok belőle, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezem egymáshoz nem túl közel. Kissé ellapítom a tetejüket.

200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt addig sütöm amíg elkezd pirulni. Kissé lágy lesz még a keksz amikor kivesszük a sütőből, de ahogy hűl, úgy szilárdul meg.


Készítettem már mazsolával, aszalt áfonyával, de finom lehet aszalt eperrel, barackkal is. Bátran variáljuk meg! Legközelebb kipróbálom mogyoróval vagy dióval, esetleg mandulával felturbózva. Sokáig eláll például fémdobozba zárva.

Anyuék nyáron Bulgáriába utaznak, gondoltam sütök nekik egy-két adagot az útra. Ha csokit nem keverek bele, akkor még a hőséget is bírni fogja. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése