2014. december 20.

Marcipános bejgli

Már olyan sok tartozásom van receptügyileg... De most, hogy lassan újra elfogynak a megsütött bejglik, nagyon szégyellném magam, ha nem jegyezném be a marcipános bejglim receptjét végre... Ezért most meg is teszem! :)


A recept a netről, Szépségtár oldaláról származik. Tavaly és idén is ezt választottam, mert jó. De játszok azzal a gondolattal, hogy a mákos, a diós és gesztenyés bejgli tésztájából fogok jövőre többet csinálni, vagyis mind a négy fajtát egy tésztával készítem el. :) De most lássuk a jelent a jövő helyett. :)

Szükség lesz 2 bejglihez az alábbiakra:
30 dkg liszt,
12 dkg sertészsír,
5 dkg porcukor,
1 egész, kikevert tojás + 1 tojás sárgája,
5 g friss élesztő elmorzsolva,
1 csipet só,
50 ml tejföl,
400 g marcipán,
1 dl pálinka (elhagyható, de erősen ajánlott :) ),
10 szem aszalt szilva (vagy más gyümölcs)
1 tojás a kenéshez


A hozzávalókat összegyúrjuk, egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a marcipánhoz öntjük a pálinkát, beledaraboljuk a szilvát, és jól összekeverjük. 
Kivesszük a tésztát a hűtőből, kettéválasztjuk, kicsit átgyúrjuk mindkét gombócot. Lisztezett, vagy porcukrozott deszkán kinyújtjuk vékonyra a tésztát, rákenjük óvatosan a marcipánmassza felét. (Nekem egy kis mikróban melegítés segített a puhításban.) Feltekerjük a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megcsináljuk ugyanezt a másik gombóccal is. :)
Ahhoz, hogy márványos legyen a bejglink, először a tojássárgájával  hosszában megkenjük a bejgliket, előmelegítjük a sütőt 180 fokra, majd 10 perc (vagy akár több) elteltével keresztben kenjük meg a bejgliket a tojásfehérjével. 


20-30 perc alatt megsülnek a bejglik, figyelni kell rájuk, szét ne repedjenek. Folpackba csomagolva, konyharuhával letakarva, hűvös helyen 1-2 hétig tuti eláll, már ha nem fogy el. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése