2014. április 16.

Gesztenyés bejgli

Bejglit nem feltétlenül csak karácsonykor szokás sütni, nagyon jól tud esni az húsvétkor is. Ezen okból szeretném bejegyezni a karácsonyra sütött mákos bejgli és diós bejgli után a gesztenyés bejglit, amely ugyanúgy készült mint az előző kettő, csak a töltelék más.

Ezt a tölteléket Andrásom miatt választottam, őt szerettem volna meglepni életem első gesztenyés bejglijével. Rajta kívül egyébként mindenki más is kedveli a gesztenyét a családban, csak én nem. De ahogy öregszem, szerintem szépen lassan rászokok én is. :)




A hat rúdból kettő lett gesztenyés, de ahogy eddig leírtam, most is leírom a hat rúdhoz való hozzávalókat:
90 dkg liszt
25 dkg vaj
12,5 dkg zsír
10 dkg porcukor
1 csomag szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő (én ez utóbbit használtam)
2 tojássárgája
1 dkg só
1 dl hideg tejszín
2 dl hideg víz
1 tojás a kenéshez

A gesztenye töltelékhez:
50 dkg gesztenyemassza
0,5 dl tejszín


A tölteléket nagyon könnyű elkészíteni, ugyanis csupán össze kell keverni a gesztenyemasszát a tejszínnel.

A tésztával a már korábbiak szerint jártam el:

A lisztben elkevertem az élesztőt, hozzáadtam a porcukrot, a vajat, a zsírt, a sót, a vizet, a tejszínt, és a tojássárgáját. Jól összegyúrtam.
A 6 rúd érdekében elosztottam a tésztát 6 egyenlő részre és egymás után kb. 21 x 28 cm-es téglalapokká nyújtottam. Mindegyiket megkentem a megfelelő töltelékkel - 2 diós, 2 mákos és 2 gesztenyés készült - majd a tészta széleit kissé felhajtottam és feltekertem mindet. Tepsikbe rendeztem a tekercseket. Mindezt a délelőtt folyamán tettem meg.

Délután, úgy 3-4 órával később megkentem a tetejüket felvert tojássárgájával és újabb 3-4 órát hagytam száradni. Ekkor lekentem tojásfehérjével is. Ez azért fontos, hogy szép, márványos legyen a bejgli. Sütés előtt villával jól megszurkáltam a rudakat, amilyen mélyen tudtam. A száradás közben hűvös kamrában tartottam a bejgliket. Meleg helyen nem szabad pihenni hagyni, mert túlkelnek. Még aznap este megsütöttem mind a 6 rudat 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt.

Nem volt elég nagy tepsi, be kellett kanyarodniuk :)

Nemcsak Andrásnak, hanem a család többi tagjának is izlett a gesztenyés bejgli, így biztosan elkészítem máskor is. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése