2014. február 22.

Rizsfelfújt (rizskoch)

Úgy gondolom, elég közkedvelt étel nálunk a rizs. Szeretjük köretként petrezselymesen,  a rizi-biziben, vagy a jázmin rizst mazsolával. Szeretjük tejberizsként gyümölcsösen vagy csak kakaóval. Szeretjük a húsgombócokban, fagylaltként, az erdélyi rakott káposztában és így tovább. Megállapíthatjuk, hogy a rizs egy sokoldalú étel.


Ma a rizsfelfújtban fogyasztottuk, ami szerintem a császármorzsához hasonlóan egyaránt finom lekvárral és anélkül is. Nálunk ritkán készül desszertnek, inkább főételként kerül az asztalra leves után.
A rizsfelfújtat mindig apa csinálja és majdnem mindig a Horváth Ilona féle szakácskönyvből.

A hozzávalók:
12 dkg rizs, 
fél liter tej,
1 dl víz,
2 egész tojás,
10 dkg cukor,
1 kávéskanál liszt,
2 dkg vaj,
reszelt citromhéj vagy vanília,
5 dkg mazsola


A rizst a vízzel elkevert tejben a cukor felével, a citrom héjával felforraljuk, és a tűzhely szélére húzzuk, vagy nyitott sütőbe tesszük, amíg a szemek egészen megduzzadnak és a tejet magukba szívják. Kanállal kevergetni nem, vagy csak nagyon óvatosan szabad, nehogy a szemek összetörjenek, inkább rázogatni tanácsos. A tojássárágát a vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a kihűlt rizshez, közé keverünk egy kávéskanál lisztet és a felvert tojáshabot.
Egy 2 literes lábast, vagy egy kuglófformát, vagy egy egyszerű tepsit fagyos zsírral kizsírozunk, finom morzsával meghintjük és beleöntjük az anyagot. Jó közepes sütőben kb. 30 percig sütjük.


Tálaláskor tálra borítjuk (vagy a tepsiben hagyjuk), tetejét meghintjük porcukorral, melegen tálaljuk (hidegen is szuper). :) Tálalhatjuk borhabbal, csokoládémártással, málnaszörppel vagy lekvárral is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése