2013. augusztus 27.

Hortobágyi húsos palacsinta

Nálunk a hortobágyi húsos palacsinta mindig a paprikás csirke következménye, mert az abból megmaradó húst szoktam ledarálni a palacsinta töltelékéhez.

Gundel Károly receptje szerint borjúpörköltet kell készíteni és abból előállítani a húsos tölteléket, de én azzal még nem próbáltam. Mivel nagyon szeretjük a paprikás csirkét, ezért nem bánjuk, ha nem borjúhús kerül a palacsintába.


A paprikás csirke szaftjából mindig csak egy minimális mennyiség marad, ezért külön készítek egy nagy adagot, hiszen úgy jó, ha bőven meg tudjuk locsolni vele a palacsintákat. Változó mennyiségű húst szoktunk hagyni, most a hozzávalók mennyisége miatt azt veszem alapul, hogy 1 egész csirkecomb és fél csirkemell marad az előzőleg elkészített paprikás csirkéből.

Hozzávalók a töltelékhez és a szafthoz (2 fő részére):
- 1 egész csirkecomb és fél csirkemell (maradék paprikás csirkéből)
- 1 közepes fej hagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1-1,5 dl tejföl
- 1 csapott evőkanál liszt
- 1 teáskanál pirospaprika
- olaj
- só
- bors

Mindenek előtt kicsontozom a csirkecombot, hogy ne később kelljen foglalkozni vele, majd félreteszem a csirkemellel és a paprikás csirke maradék szaftjával együtt.


A hagymát felaprítom és olajon üvegesre párolom. A tűzről lehúzva megszórom pirospaprikával, összekeverem, felöntöm egy pici vízzel, majd visszateszem a gázra. Hozzáadom a felkockázott paprikát és paradicsomot és fedő alatt alacsony lángon kb. 10 percig főzöm.

Ezután beleteszem a maradék paprikás csirkét a szaftjával együtt (nem baj, ha már tejfölös). Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Sóval, őrölt feketeborssal ízesítem. 20 percig - fél óráig rotyogtatom. Ekkor kiemelem belőle a húst, átteszem egy másik edénybe.

A tejfölt csomómentesre keverem a liszttel és hozzáöntöm a szafthoz. Rögtön azzal a lendülettel botmixerrel sima szószt varázsolok belőle és jól kiforralom. Ha túl sűrű lenne, kevés vizet lehet hozzáadni.

A szószból 5-6 evőkanálnyit rálocsolok a húsra és ezt az egészet botmixerrel pürésítem. Van aki darálja, van aki apróra vágja a tölteléket, nekünk ez a viszonylag krémes állag ízlik legjobban.


Soha nem tudom kiszámolni, hogy mennyi palacsintát tölthetek meg a hússal, ezért mindig inkább többet sütök néhány darabbal. Igaz, hogy sós, de ami üresen marad, azt megesszük lekvárral. Nem vész kárba. :)

Hozzávalók a palacsintához:
- 3 dl tej
- 1,5 dl szénsavas ásványvíz vagy szódavíz
- 2 tojás
- 1 csipet só
- liszt
+ olaj a sütéshez

A tejet, ásványvizet, tojást, lisztet és sót csomómentesre keverem. Annyi lisztet adok hozzá, hogy viszonylag sűrű palacsintatésztát kapjak, mert nem túl vékony palacsintákat kell sütni.

Kevés olajjal bevonom a palacsintasütő serpenyőm alját, felforrósítom és egymás után megsütöm a tészták mindkét felét.

Ezután megtöltök hússal annyit amennyit csak tudok. Hosszában a palacsinta közepére halmozom úgy, hogy be tudjam hajtani minden oldalát, nehogy kifolyjon sütés közben. A batyukat egy sütőtálba rendezem és meglocsolom a tetejüket a paprikás szósz egy részével, majd 180 fokon kb. 20-25 percig sütöm.

Volt már olyan is, hogy az egész szószt hozzáadtam. Ellepte ugyan, de sütés után mégis száraznak éreztem a palacsintákat. Így marad a jól bevált módszer:  egy részét sütés előtt rálocsolni, majd a másik részét tálaláskor, felforrósítva. Ekkor még plusz tejföllel is bevonhatjuk a tetejüket. Nálam ez utóbbi kötelező elem, mert én nagyon szeretem a tejfölt.


Imi számára különösen kedves emlék fűződik a hortobágyi húsos palacsintához. 10 éves kisfiú volt még, amikor részt vett unokatestvére, Eszti szombathelyi esküvőjén. A lagziban volt mindenféle finomság, de ő csak arra emlékszik, hogy előételként hortobágyi húsos palacsintát ettek, ez volt az első találkozása ezzel az étellel. Már akkor is ízlett neki. :)

Örök emlék számára az is, hogy a rengeteg vendég között türelmetlenül várt sorára, hogy a sok pénzért megforgathassa a szép menyasszonyt a menyasszonytánc során. Végre rákerült a sor, bedobta a pénzt de csak kettőt fordulhatott unokatestvérével, amikor jött a nagypapa és egy jóval kisebb címletű bankjeggyel ellentmondást nem tűrően lekérte Esztit és 5 percig el sem engedte. Azóta már volt lehetőségük együtt táncolni felnőttként, de ez tüskeként benne marad élete végéig. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése