2013. április 9.

Tavaszi tyúkhúsleves

Ez a leves anyu egyik specialitása. Régebben gyakran kértük tőle, hogy ezt főzze, aztán elfelejtettük egy időre. Amikor a húsvéti menüt terveztük, akkor jutott eszembe, hogy milyen régen főzött ilyent. Az utóbbi időben inkább a sima húslevest részesítettük előnyben, de most újra felfedeztük ezt a méltatlanul elfeledett tyúkhúsleves-kistestvért.


Nevezhetnénk akár így is, hiszen jellegét tekintve nagyon hasonlít rá. Ma már bele sem tudok gondolni, de gyerekkoromban nem szerettem a húslevest. Jó, ha két evőkanállal belém tudtak diktálni. Bezzeg most! Akár minden héten ennék. Ha elmegyünk egy vendéglőbe, étterembe enni, akkor az esetek 90%-ában valamilyen húslevesfélét rendelek. A kedvencem lett. Semmi sem esik annyira jól egy hűvös napon mint egy finom, házi húsleves. Pláne ahogy anyu csinálja. Ebből meg aztán tényleg nem sajnálja a belevalókat és mindig egy hatalmas adagot főz belőle, hátha egy egész zászlóaljat meg kell etetnie belőle. :)

Hozzávalók (kevesebbhez, mint amekkora adagot anyukám szokott főzni :) )
- 1 csontos-bőrös csirke- vagy tyúkmell
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só
- szemes bors
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- egyéb zöldségek: sárgarépa, fehérrépa, karalábé, gomba, borsó, zellergumó
- levesbetétként apró tészta


A húst megmossuk, belehelyezzük egy jó nagy fazékba, felöntjük hideg vízzel és felforraljuk. Az első levet leöntjük róla. Megismételjük az előzőeket és közepes lángon újra felforraljuk a vizet. Ha esetleg hab keletkezik a tetején, leszedjük róla.

Az újhagymát a zöldjével együtt és a petrezselymet csokorba kötjük és amikor a víz felforrt, beletesszük. A megtisztított fokhagymát és a borsot teatojásba zárjuk és ezt is beledobjuk. Így teszünk az egészben hagyott paprikával és paradicsommal is. Sóval ízesítjük a levest. Mérsékelt tűzön félpuhára főzzük a húst.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. A répaféléket felkarikázzuk, a gombát felszeleteljük, a zellergumót és a karalábét kockára vágjuk, majd a zöldborsóval együtt a leveshez adjuk és az egészet puhára főzzük.

Eltávolítjuk a teatojást, a paprikát, paradicsomot, a petrezselyem- és újhagyma csokrot. A húst kiemeljük, lefejtjük a csontról és kis kockákra vágjuk. Ezt visszatesszük a levesbe. Apró tésztával gazdagítjuk, friss petrezselyemmel díszíthetjük.


Ahogy már írtam, nagyon szeretjük. Tomi is. :) Egyszer, amikor egy kis adag megmaradt anyuéknál és átküldte a kutyáknak, Tomi megjegyezte: azt a fiiiinom levest a kutyáknak adod?? Hát igen, nálunk Vilma és Frakk is jól él. :)


Ahogy a fenti kép is mutatja, tényleg nincs rossz dolguk nálunk. Vilma időnként párnának használ engem. :)



2 megjegyzés:

  1. Köszi a receptet, én ugyan mindig a "klasszikus" (anyai) variációt csinálom, amit szeretek is, de most pont erre a váltásra volt szükségem! Nagyon fincsi lett, sokkal könnyebb étek, mint amit eddig főztem, helye lesz ennek a variációnak is az étrendünkben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Martina! Nagyon örülök, hogy ízlett a leves és köszönöm szépen a visszajelzést róla. :) Továbbítom anyukámnak a dicséretet.

      Törlés