2013. január 1.

Malacka pogácsa

Az idei év első blogbejegyzése mi másról szólhatna, mint a jókívánságról és a malacokról? Mert ugyebár újév első napján a malacoké a főszerep a hagyomány szerint, hiszen az orrával kitúrja nekünk a szerencsét.

Én biztosra mentem, nem egy malaccal hanem egy egész tálnyival állítottam be a tegnapi szilveszteri összejövetelre. És garantáltan húsmentes volt, csak egy kis könnyed levezetés a karácsonyi rengeteg húsféle után. Igaz, majd a következő bejegyzésben láthatjátok, hogy azért a szilveszteri asztal is meg volt pakolva mindenféle jóval, salátákkal, húsokkal, hidegtálakkal.

Dávid jól sikerült fotóját nézegetve azt gondolom, hogy elsőre egészen formás kis malacokat sikerült sütnöm, pedig az elején nagyon aggódtam, hogyan fogom formázni azt a hihetetlenül lágy tésztát, ami a következőkből áll:


Hozzávalók kb. 50 db pogácsához:
- 25 dkg vaj
- 25 dkg főtt, áttört krumpli
- 25 dkg túró
- 25 dkg liszt
- 1 teáskanál só
+ szemes bors, 1 tojás a lekenéshez

A receptet a Facebook-on találtam, ahol szép fázisfotókkal volt illusztrálva, hogyan is kell formázni a malacokat. Annyira megtetszett - főleg az, hogy ebből a néhány hozzávalóból ilyen mutatós dolog születhet -, hogy már akkor elhatároztam, szilveszterre megsütöm. Ahogy teltek a napok, nézegettem, milyen kommenteket írnak a felhasználók a Facebook-os recept alá, és kezdtem elbizonytalanodni. Két tábor jött létre: az egyik istenítette, írták, hogy minden évben megsütik és szinte azonnal elfogy, meg hogy amiben túró, és krumpli van az már csak jó lehet. A másik fele pedig aki hiányolta az élesztőt és a tojást a pogácsából, nagyon lehúzta. Volt egy olyan  felhasználó, aki egyenesen gagyinak tartotta, száraz, háztartási kekszhez hasonlította a tésztáját.

Na, és akkor döntsem el, hogy valójában milyen lesz a végeredmény...


Egy mély tálban összegyúrtam a hozzávalókat, és ahogy említettem, egy lágy állagú tésztát kaptam. Hideg helyen pihentettem kb. 1 órát, majd 1 cm vastagra kinyújtottam. Nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szaggattam belőle.

A formázás nagyon egyszerű: a körök tetejéből V alakban kivágtam egy-egy darabot. Ez a kieső darab lesz a malacok orra. Kissé összecsavartam és rányomtam a körök aljára. A kivágott résznél jobbra és balra kihajtottam a tészta szélét, így megkaptam a füleket. Egész feketeborsból lettek a szemek, ezeket jól belenyomtam az orr fölött. Felvert tojással lekentem a malacfejeket és 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem (kb. 15 perc) a pogácsát


Nem volt annyira vészesen ragadós a tészta, mint ahogy számítottam rá. A lágysága viszont előrevetítette, hogy milyen lesz készen: hihetetlenül gyenge, puha, egyszerűen nem lehet abbahagyni az evését.

Innen (is) üzenem a kedves, háztartásikekszes kommentelőnek, hogy valószínűleg soha életében nem sütötte még meg ezt a pogácsát. Attól, hogy nincs benne tojás és élesztő, egyáltalán nem lesz száraz a tészta. Olyan lágy, hogy ha nagyobbra szaggattam volna, fel is csavarhattam volna mint egy palacsintát.

Ismétlés egészen biztos lesz, hiszen minden irányból van igény rá. :) Csak akkor már nem formázom majd, egyszerűen csak kiszaggatom kerekre.


MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK, FACEBOOK-ON KÖVETŐNKNEK SZERETNÉNK EGY BOLDOG, SIKERES, EGÉSZSÉGBEN, VIDÁMSÁGBAN, NYUGALOMBAN ÉS JÓKEDVBEN GAZDAG 2013-AS ÉVET KÍVÁNNI!



2 megjegyzés:

  1. Igaz elmúlt már szilveszter, de el fogom készíteni a héten. Nagyon jól néz ki, ötletes. Feltölthetnéd ide is, hátha tetszene másnak is

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Orsi, köszönöm a linket. :) Remélem neked is ízleni fog a pogácsa.

      Törlés